Všetko čo by ste mali vedieť o kolagéne

kolagén článok blog

Z každej strany počúvate o tom, že kolagén je dôležitý, že naň nesmiete zabúdať, máte ho pravidelne dopĺňať. Viete však čo to ten kolagén vlastne je? Kde sa tvorí a k čomu je prospešný?

Kolagén si produkuje naše telo a je to v podstate „obyčajný“ proteín, ktorý prispieva k tomu, aby ste mali zdravú pokožku, svaly, kosti a väzivá. Vekom však jeho produkcia v našom tele klesá, takže za ostatné roky sa stal bežnou a cenovo dostupnou súčasťou doplnkov výživy. Podľa výskumov je kolagén v mnohých smeroch vhodnejším doplnkom oproti srvátkovým bielkovinám, pretože sa v ňom spájajú vlastnosti regeneračných nápojov s potenciálom budovať svalstvo a prirodzene posilniť metabolizmus.

Všetci, ktorí poctivo pracujeme na budovaní svalovej hmoty sa zároveň snažíme udržať pod kontrolou aj svoju váhu. Kolagén, keďže mierne potláča chuť do jedla, nám v tomto vie byť veľkým pomocníkom. K tomu pripočítame ďalší fakt a to, že kolagén stimuluje spaľovanie tukov. Kolagénové výživové doplnky teda prispievajú k dosahovaniu lepších výkonov.

Keďže kolagén aktívne a prirodzene podporuje zdravé trávenie vďaka aminokyseline glycín, uchráni vás pred tráviacimi problémami, ktoré vás môžu stretnúť po tom, ako presedláte na zdravú fitness stravu a budete sa ju snažiť skĺbiť s rutinou bežného pracovného dňa. Nedostatok času na trávenie jedla vám môže priniesť kŕče žalúdka, pocit plnosti či nafúknutia. To môže viesť k vašej vyčerpanosti a stavu, ktorý vás demotivuje k ďalšiemu cvičeniu a novému životnému štýlu. Nenechajte sa odradiť, naše kolagény vám podajú pomocnú ruku, stačí si len vybrať podľa chuti.

Ďalším benefitom kolagénu je jeho prirodzená schopnosť pôsobiť protizápalovo. Chráni kĺby a kosti pri cvičeniach s vysokým zaťažením, ako je napr. beh či vzpieranie. Posilňovanie podnecuje v našom tele šok, čím sa zvyšuje riziko zápalu tkanív okolo kĺbov, ktoré chránia chrupavku a väzy. Tým vám teda umožňuje efektívnejšie a kvalitnejšie cvičenie a pomáha vyhnúť sa bolestiam a pohybovým ťažkostiam, ktoré by vás mohli vyradiť z hry.

Čo nesmieme opomenúť je spánok. Zdravý a výživný spánok, ktorý vaše telo nabije novou energiou a chuťou. Telo potrebuje dostatok priestoru a času na primerané zotavenie a obnovu namáhaných svalov. Nedostatok spánku má nepriaznivé účinky na celé naše telo, náladu, fungovanie orgánov či nervovú sústavu. Glycerín obsiahnutý v kolagéne vám pomôže zabezpečiť kvalitnejší spánok a po cvičení vďaka nemu rýchlejšie zaspíte. Vaše telo sa počas odpočinku zregeneruje a pripraví sa na ďalšie výkony. Vďaka užívaniu kolagénu sa vaša energia bude uvoľňovať postupne počas celého dňa a zabezpečí vášmu telu zdravé a prirodzené fungovanie.

A dámy, nezabudnite ani na to, že kolagén vás dokáže zbaviť celulitídy. Samozrejme, nie len tak, sám od seba, musíte zapojiť aj cvičenie a zdravú stravu, to je jasné. Celulitída vzniká, keď sa tukové tkanivo pretlačí na hornú vrstvu kože. Nevyzerá práve vábne a mnoho žien s ňou bojuje. Užívanie kolagénu pomáha telu budovať a zlepšovať štruktúru a vzhľad pokožky. Keď sa zásoba kolagénu vyčerpá, pokožka sa stáva pokrčenou a mdlou, bez života. Preto je potrebné dopĺňať ho aj zvnútra. Pravidelné užívanie nášho kolagénu robí pokožku hladkou a hebkou.

Náš hydrolyzovaný kolagén obsahuje 18 rôznych aminokyselín, dôležité vitamíny E, C a kyselinu hyalurónovú. Nabije vás poriadnou dávkou energie, vďaka prídavku extraktu zo zeleného čaju, ktorá vám vydrží počas celého dňa a podrží vás pri akomkoľvek výkone.

Autor: Eva Cabániková